in

Варненски педиатър със съвети как да пазим децата от летни вируси

Чревните неразположения, съпроводени с висока температура, повръщане и разтройство през летните месеци съвсем не са рядкост. Особено уязвими за вирусите и бактериите, които ги причиняват, са най-малките, предава Moreto.net.

При тях заболяването често стига до усложнения заради бързото обезводняване на детския организъм.

Педиатърът д-р Лидия Маринова, която е и бивш зам.-кмет по здравеопазването в Община Варна, сподели няколко съвета как малчуганите могат да бъдат предпазени от летните вируси.

От първостепенно значение за избягване на стомашно неразположение е спазването на добра лична хигиена, която родителите трябва да се стараят да осигурят. Освен това е добре да обърнат внимание на качеството на водата и поддръжката на плажовете и водни обекти, които посещават.

Не трябва да се консумира храна от случайни обекти, защото крият риск не само от вирусни, а и от бактериални инфекции, които могат да бъдат проблем през лятото.

Много е важно да не водим децата на плаж в часовете с високи температури, защото тогава са и по-податливи на заразяване с вируси. Обезводняват се, прегряват и това допълнително усложнява съпротивата на организма. Могат да се появят симптоми, които имитират вирусно заболяване, а всъщност са резултат на повишената температура и обезводняването на детето.“, посочи медикът.

Специалистът съветва в никакъв случай стомашните вируси да не се подценяват, самолечението не е препоръчително. Важно е да се потърси лекарска помощ, особено когато се касае за най-малките.

Деца от 0 до 6 години се обезводняват много бързо и именно това крие най-големи рискове за състоянието им. Те губят много течности не само от повръщането и разтройството, а и от самото изпотяване, което съпровожда заболяването и високата температура.

На практика всеки допълнителен градус допринася за усложняване на положението. Едно дете, особено от 0 до 3 години, може за часове да се влоши толкова тежко, че после да е трудна реанимацията, коментира д-р Маринова.

Много е важно детето да бъде поставено на хладно място, когато бъдат забелязани първите симптоми на болестта. От изключително значение е оводняването и възстановяването на електролитния баланс. Важно е още в началото да се потърси лекарска помощ.

Ротавирусът е най-често срещаната инфекция от летните вируси. Вариант за справянето с нея или поне за по-леко прекарване на болестта е поставянето на ваксина. Не бива обаче да се забравя, че през лятото не циркулира само този вирус, коменитра за Moreto.net специалистът.

Д-р Маринова препоръчва през лятото в детското меню да се избягват тежките и мазни храни, пърженото и пикантното. По време на топлите месеци и за възрастните е по-добре да се консумират повече плодове и зеленчуци, леки храни като супи и постни гозби. Месата не са за предпочитане. Желателно е в менюто все пак да присъстват животински продукти като мляко, сирене, кашкавал и пресни яйца.

Специалистът споделя, че консумацията на сладолед помага за привикването на детето към по-студените храни. Родителите обаче не бива да забравят, че в леденото изкушение се крие не малко количество захар, калории, оцветители и Е-та.

 

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов