in

Премълчаха ли смъртта на четири делфинчета във Варна

Снимката е илюстративна

Два новородени делфина са умрели във варненския делфинариум след 2014 г. при неизяснени обстоятелства, а други два са били обявени за мъртви при раждане.

Това потвърди Министерството на околната среда и водите в отговор на въпроси на „Дневник“, след като информацията беше получена тази година от източник, работещ в делфинариума и пожелал анонимност. Според него причината за смъртта на новородените са лоши грижи, тъй като в активния туристически период (от юни до септември) възрастните, в това число и майките на новородените, са принуждавани да участват в до четири спектакъла дневно, което не им позволява да се грижат адекватно за малките си и това става причината за смъртта им в рамките на няколко месеца.

От дружеството – собственик на атракциона, „Феста делфинариум“ (част от „Феста холдинг“ на Петя Славова) отхвърлиха обвиненията за лоши грижи към животните и подчертаха, че бозайниците доживяват при тях възраст, която понякога надхвърля тази в естествена среда. Съобщиха, че за последните три години – 2015, 2016 и 2017 г., са се родили три делфина. Единият от тях е бил мъртъв при раждането, а другите два са живели само няколко дни. Бройката се разминава с дадената от министерството, тъй като поисканата от „Дневник“ информация от делфинариума беше само за годините 2015 – 2017, докато ековедомството съобщи данни и за 2014 г.

Раждането – нормална практика

Ако се разгледа сайтът на делфинариума, няма причини всички бебета, родени от 2014 до 2017 г., да не са оцелели. „В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Благодарение на създадените отлични условия и професионални грижи, полагани от екипа на „Феста Делфинариум“, тук ражданията са нормална практика. В момента се отглеждат 5 делфина – 2 мъжки и 3 женски – Кимбо, Доли, Попи, а Йоана и Бимбо са родени във „Феста делфинариум“, пише там.

Снимка от сайта на варненския Делфинариум, от който трябва да става ясно, че там са създадени всички условия новородените делфини да не умират.

По-нататък в писмените си отговори на въпросите на „Дневник“ Симеонов посочва, че при всяко раждане в делфинариума „представленията се отменят напълно за период около месец, съблюдава се режим на тишина. Под стриктния контрол на ветеринарния ни лекар и биолога майката и новороденото се наблюдават денонощно, за да се изключат всички неблагоприятни фактори“. Очевидно през последните четири години подобни прекъсвания не са правени, тъй като делфинчетата, родени през този период, са оцелявали само по няколко дни.

Кога завършва раждането

В отговори на други въпроси, зададени по-рано този месец, и от делфинариума, и от екоминистерството развиха тезата, че да се говори за смърт на новородени делфинчета дори не е коректно.

„За разлика от хората, делфините не са с напълно формирани органи при раждането. Необходими са минимум два месеца, за да завърши този процес. Ето защо специалистите считат, че има раждане в смисъла, който влагаме, ние, хората, едва след втория месец“, твърди Ивелин Симеонов.

По тази причина можело да се говори за „неуспешни раждания“, но и не за смърт на новородени делфини. Управителят на делфинариума се позовава на мнението на двама негови служители – ст.н.с. Цветан Станев, специалист по морски бозайници и създател на делфинариума, и на ветеринарния лекар Иван Жеков, който от 33 г. се грижел за делфините.

От Министерството на околната среда и водите пък отговарят, че периодът, в който новородените би трябвало да се смятат за „неуспешно родени“, е цяла една година, а не само два месеца. Причина за това била, че са „физиологично недоразвити“ и трудно оцелявали, включително и в контролирани условия.

„Да четат повече!“

„Дневник“ потърси мнението на един от безспорните експерти в сферата на изследванията на китообразни морски бозайници д-р Разван Мирчени от Дружеството за океанографски изследвания и опазване на морската среда „Oceanic club“. С него се свързахме със съдействието на Атанас Русев от Сдружението „Да запазим Корал“.

„Посоченият процент на смъртност (65 – 70% – бел. ред.) се отнася за новородени в плен, а при живеещите в естествената си среда той е поне наполовина по-нисък“, каза Мирчени. Според него смъртността на новородени в делфинариумите най-често се дължи на агресивното поведение на възрастните, когато те се отглеждат заедно с малките в тесни басейни.

„Полураждане“

Изненадана от информацията за „неуспешно родени“ делфини се оказа и доц. Марина Панайотова от Института по океанография във Варна. „За първи път чувам подобно нещо“, коментира тя. Добави, че новородените делфини започват да плуват, прилепени до тялото на майката, веднага след раждането си и затова твърденията за някакво „полураждане“ й звучат нелогично.

„Няма животно, което да се ражда с недоразвити вътрешни органи“, каза и д-р Христина Христова от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. „Това биха могли да бъдат малформации, появили се по различни причини. Те може да се дължат на близко родство на родителите, на замърсени басейни, неподходящо хранене на малките и майките им, както и на лоши условия за отглеждането им“.

Бимбо – един от делфините във варненския Дулфинариум

Няма делфин, няма проблем

Според становището на министерството на околната среда в Закона за защита на животните не е предвидено уведомяване на регионалната екоинспекция (в случая тази във във Варна – бел.- ред.) при промяна в жизнения статус на регистрираните делфини във варненския делфинариум. Тъй като са били обявени за мъртвородени или за починали твърде бързо, четирите малки, родени след 2014 г., са останали без регистрация.

Вероятно по този начин се избягват главоболията по административните процедури, смята Христина Христова. Така обаче не е останала и никаква следа за това какво точно се е случило с телата на мъртвите морски бозайници. Контролът по т.нар. им загробване, или предаване на екарисаж би следвало да се упражнява от Агенцията по контрол за безопасност на храните.

От екоминистерството съобщиха в отговор на въпроси на „Дневник“, че регионалната му инспекция във Варна и Областната дирекция по безопасност на храните са извършили проверка на делфинариума, който бил регистриран като „животновъдна ферма“. Тя показала, че в момента там действително се отглеждат само четири възрастни делфина, които имат регистрационни карти в съответствие със Закона за защита на животните.

Още едно „раждане в плен“

В края на май в делфинариума във Варна се очаква поредното раждане, каза за „Дневник“ служителят, който информира и за мъртвите новородени. Според него бременността се пази в тайна пак заради подозренията, че и това бебе ще бъде „неуспешно родено“, за да няма ангажименти към отглеждането му в туристическия сезон.

Според управителя на делфинариума обаче тази бременност не била сигурна. „По силата на 34-годишния ни опит в отглеждането на делфини установихме, че няма средство, което със 100% сигурност да индикира дали женската е бременна или не“, пише той и допълва: „Изпробвали сме всички уреди и процедури, които ползва хуманната медицина. Д-р Жеков (един от специалистите, работещи в делфинариума – бел. ред.) прави различни кръвни тестове и твърди, че има вероятност за бременност. Самата женска ще ни покаже това с поведението си 1-2 седмици преди раждането“.

Според казаното от управителя Ивелин Симеонов, ако има бебе, представленията във варненския делфинариум би трябвало да бъдат отменени поне за месец в разгара на туристическия сезон, когато посещенията са най-интензивни.

Условията, при които се отглеждат и размножават делфините във варненския делфинариум, са повод за остри критики от страна на природозащитниците вече повече от 10 години. Но крайният срок за промяната им остава в неопределеното бъдеще.

Идейният проект за разширението на делфинариума, изработен преди години, включва и специален басейн за раждане и отглеждане на малките, както и санитарен – с възможност за временна изолация на заболелите, съобщиха от дружеството – собственик на атракцията. За това вече имало одобрен подробен устройствен план, но до строителство така и не се е стигнало.

Според управителя на „Феста делфинариум“ вината за това била на предишната общинска администрация. Виза за проектиране била получена едва в края на 2017 г. и „процесът тръгнал с бързи темпове“. Но поредният „полуроден“ делфин, който се очаква да се появи на бял свят в близките седмици, може също да не дочака края му.

Източник : Дневник

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов