in

Къде щяха да хвърлят боклука, пътуващ с влак от Италия?

Кадър: corriere della sera

Ако боклукът е предназначен за изгаряне, може да се направи, има уредба, но от МОСВ съобщиха, че не са подавани подобни искове към страната ни.

Ако е само за депониране нашето законодателство не позволява подобни дейности на територията на страната ни. Информацията беше, че може би ще бъдат изхвърлени някъде в България.

Това засега е твърдение, но ако се случи – това е абсолютно незаконно.

Това каза за БНТ Рашид Рашид, специалист по екология и опазване на околната среда по повод информацията, че италианските власти разследват композиция с 815 тона отпадъци, предназначени за България.

До момента е известно, че при акция на 11 декември на гара в Милано са задържани 582 бали отпадъци. Според разследващите те са били предназначени за България. Търговската им стойност е за 130 000 евро.

Проверката била по сигнал, а несъответствие в документите накарало карабинерите да спрат влаковата композиция от 17 вагона, за да разнищят случая. По първоначални данни става въпрос за крайните продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите, за пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Два проблема в информацията за разследването до момента експертът: Все още не знаем дали отпадъкът е предназначен за България и за къде в България. Дори отпадъка – казаха, че е смесен, битов. Информацията е прекалено оскъдна на този етап от разследването. Предполагам, че първо италианските власти ще се убедят, че отпадъците са за България и тогава ще ни дадат подробности, коментира той. Казусът отвори дебатът за това как се движат отпадъците в Европа, защото очевидно това е доходоносен бизнес. „В случая най-вероятно е изгодно за тази инсталация, която ще ги изгаря, защото самата инсталация получава средства за дейността. От друга страна те не плащат за вредни емисии. Ако се изгарят в ТЕЦ-овете, причината е за въглищата, които се използват там, се плащат допълнителни пари за квоти, които са емисии парникови газове. За отпадъците те получават пари от една страна, от друга страна за частта, която е биологична компонента, не плащат. И това мисля, че ще става практика все повече, понеже цените за квоти се увеличават и някои нерентабилни ТЕЦ-ове не могат да финкционират на въглища, но могат да изгарят отпадъци“, обясни експертът. „

Аз не съм сигурен дали този отпадък има връзка с протестите, които имаше в Италия. Понеже казаха, че отпадъците са смесени. Те трябва да отговарят на определени изисквания, за да могат да се изгарят. Не само от гледна точка на намаляване на замърсяването, но и от технологична гледна точка – калорийност и т.н. Ако са били предназначени за депониране, те не са подходящи за изгаряне. Но, ако могат да се изгарят, изискванията са свързани единствено с калорийно съдържание. Така че в случая просто трябва да се проверят какви са тези отпадъци“, обясни Рашид.

 

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/