in

Пуснаха тол калкулатор в помощ на превозвачите

Снимка: АПИ

От днес – 3 януари, всеки заинтересован потребител може да използва тол калкулатора на страницата на Националното тол управление: bgtoll.bg.

Чрез него шофьорите или собствениците на пътни превозни средства над 3,5 тона могат да получат информация за пътните такси, които ще дължат камионите или автобусите след въвеждането на тол системата в търговска експлоатация, съобщават от АПИ.

Тогава тежкотоварните превозни средства ще плащат на база на изминатото разстояние, а не както досега – за време с електронна винетка.

Досега тол калкулаторът можеше да се ползва в тестова среда в четирите демонстрационни центъра на Националното тол управление – в София, Пловдив, Варна и Русе. От днес услугата е достъпна онлайн за всички потребители на www.bgtoll.bg.

Тол калкулаторът е в раздел „Тол“, бутон „Тол калкулатор“, като може да се открие и на директния линк trots.bgtoll.bg.

За да се изчисли тол таксата за желания маршрут, трябва да се въведат данни за превозното средство – камион или автобус със съответните техническа маса, брой оси и емисионен клас. Посочва се дата и начален час на пътуването. Избират се начална и крайна точка на маршрута, както и до 4 междинни локации. Потребителят може да поиска да мине по най-бързия или по най-краткия маршрут по зададените параметри.

В резултат собственикът или ползвателят на пътното превозно средство получава подробна информация за платените участъци по пътя – автомагистрали, първи и частично втори клас пътища, както и за дължимите пътни такси. Калкулаторът изчислява и очакваното време за пътуване по избрания маршрут, който се визуализира върху пътната карта на България.

Заложеният в системата обхват на пътищата с тол такса е 6 050 км от общо около 20 000 км републиканска пътна мрежа. Тарифите на тол таксите бяха приети от Министерския съвет и са обнародвани в „Държавен вестник“, брой 101 от 27.12.2019 г.

Използването на тол калкулатора помага на потребителите да се ориентират за разходите, свързани с пътните такси на база на изминато разстояние, особено ако решат да използват маршрутна карта. Тя позволява да се заплати предварително за изминаването на разстояние между две точки с до четири междинни локации.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/