in

Археолози откриха мистериозни мумии в китайската пустиня

Кадър: Youtube/CGTN

След като археолози открили мистериозни мумии в китайската пустиня, са започнали задълбочени проучвания, за да се установи техният произход. И в крайна сметка дотук резултатите са доста изненадващи.

Повечето от нас обикновено свързват мумифицирането с Древен Египет, но останките на мумифицирани обекти са открити по целия свят.

Откриването на стотици човешки мумии в пустините на Синдзян-Уйгурския автономен регион на Китай обърка експертите, които използваха генетичните данни, за да определят техния произход.

Те бяха намерени край Пътя на коприната в басейна на Тарим, но оставиха експертите объркани поради техните необичайни традиции и външен вид, които изглеждаха неподходящи за региона.

Оказа се, че мумиите датират от 2000 г. пр. н. е. и 200 г. сл. н. е. Те притежават „западни“ черти и са облечени в цветни вълнени дрехи. Около мумиите са открити и индикатори за земеделска култура, включително животни като говеда, овце и кози, както и хранителни продукти като пшеница, ечемик и сирене. Мумиите са открити погребани в ковчези във формата на лодка, покрити с кравешки кожи.

В ново проучване в списанието Nature изследователите анализираха генетичните данни, събрани от 13 от най-ранните известни мумии от Таримския басейн. Те датират от 2100 до 1700 г. пр.н.е. и разкриват откъде идват хората.

Резултатите показаха, че мумиите са преки потомци на древните северноевразийци – група ловци-събирачи, обитавали северноевразийските степи и Сибир. Те са група, изчезнала преди приблизително 10 000 години, въпреки че са били доста широко разпространени преди това.

Генетиката на древните северноевразийци все още може да бъде открита в някои популации на местни групи в Сибир и Америка днес.

Проучването противоречи на теориите, че групата е била от скотовъдци от Черноморския регион на Южна Русия, централноазиатци или ранни фермери от Иранското плато, и предполага, че те са били там от известно време и са имали ясен местен произход.

Кристина Уоринер, автор на изследването, професор по антропология в Харвардския университет и ръководител на изследователска група в Института за еволюционна антропология Макс Планк, каза в изявление: „Въпреки че са били генетично изолирани, народите от бронзовата епоха в басейна на Тарим са били забележително културно космополитни – те изградиха кухнята си около пшеница и млечни продукти от Западна Азия, просо от Източна Азия и лечебни растения като Ephedra от Централна Азия.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/