in

Възпитаник на ВСУ с позиция за изоставените и рушащи се сгради от „соца“

Снимка: Ахмед Ахмед

Ахмед Джемил Ахмед е от възпитаниците на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, специалност „Архитектура“. 

– Защо избрахте професията на архитект?

– Това е въпрос, над който съм мислил неведнъж. Аз съм от поколението, което не е заварило тоталитарното управление, но все още огромна част от съществуващите сгради и съоръжения са изградени именно през периода на съществуването на този режим. Като невръстни деца, заедно с приятели, често сме били очевидци на саморушащи се жилищни, индустриални и обществени сгради. „Обследвали“ сме изоставените и рушащи се сгради, което наистина си е било опасно начинание, което по-късно го осъзнахме. В онези времена интернетът не беше обществено достъпен и единственият начин да разберем каква би била причината за подобна разруха бе да влезем и прекараме известно време из тези сгради в търсене на причините. Тогава не разбирахме защо те не се обитават, нито къде са отишли собствениците им.

При жилищните сгради, изградени из селата и градовете, забелязвахме, че за строителни материали са използвани варовикови камъни за основите и нивото над прилежащия терен като на места основите бяха разделени една от друга – керамични тухли в комбинация с или без кирпичени тухли за външни и преградни стени, които бяха с пукнатини по вертикала, дърво за таванска и покривна конструкция, замесена с кал, което също бе с видими прогнили участъци и разрушена цялост. А като завършек на покривната конструкция са използвали керамични керемиди или плоскости от камък. От по-възрастните сме научавали, че тези естествени природни материали са били преработени в краен вид именно от тях. От горските местности са взели дървения материал, а керамичните тухли и керемиди и кирпичените тухли също са продукт на двете им ръце – изпечени от пригодената в близост нерегламентирана глинена „кариера“. А при изоставените производствени или селскостопански сгради, училища и детски сгради, освен гореизброените строителни материали, се виждаше и използването на бетон в конструктивните елементи. Фрапиращото за нас беше, че тези сгради не се обитават. Освен окаяното им състояние, те не се стопанисваха от никого. Липсваха хората, които някога са живеели в тях, работили в тях или са ги посещавали. Изградените сгради и съоръжения в система от плановата икономика явно не могат да задържат всички свои обитатели, ако тя престане да съществува.

– Все още в страната ни има сгради от „соца“, които се използват за производствена и жилищна дейност и се обитават.

– Вярно е, но останаха само предприятията, които работят с естествени природни ресурси в близост. Всичко друго, което се е поддържало изкуствено или е зависело от вноса и износа на суровини и осигурения краен пазар за произведените стоки, го няма като производствена мощност. Известна част от сградите дори вече се използват за друго предназначение. При жилищните сгради обитаеми и в момента са тези, които що годе са изпълнени по някакъв технически проект за онова време.

– Защо казахте „що годе“ за изпълнението на строежите на сградите?

– Много от нормативите и изискванията, които са били актуални за миналите периоди, не са съобразени с нужните изисквания спрямо регионите, в които се намират. Миналото е явен показател за случващото се тук и в съседни държави. Страната ни се намира в земетръсна зона. Почти 100 % от територията ѝ е застрашена от сеизмични въздействия. Неведнъж множество от сградите са се сривали със земята. За природни бедствия през последните 100 години и по-назад във времето има официална статистика, документирана информация и снимков материал. Отделна болезнена тема е за случилото се в съседните нам държави като Румъния, Северна Македония, Турция и Армения. Тяхната трагедия също е запечатана със снимков и видео материал, който е общодостъпен за всеки. За съжаление, дори в момента не се спазват нужните СМР-та по проект, който е съобразен със съвременните изисквания и норми. Корупцията и или невежеството на част от инвеститорите и изпълнителите на строежи ще излезе наяве едва след случилата се покъртителна картина.

– Не съществуват ли методи и способи за прилагането на нужния контрол при изпълнението на сградите?

– Строителството е дълъг процес, който се следи от съответните контролни органи, но това не само според мен не е достатъчно. Нужно е да се внедрят и дигитализационни подходи по време на изпълнението на СМР-та, за да се сведат до минимум корупционните практики. Но проблемите не биха се избегнали само чрез внедряването на технологичните иновации. Корупцията съществува и при качеството на произведените основни съвременни строителни материали като стоманата и бетона. Нужно е да се повиши и контролът над качеството на партидите им. Само така можем да се надяваме на качествени резултати, които отговарят на изискванията за качество не само на хартия.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/