in

В Балчик ще реставрират храма на Кибела на мястото, където е открит

Община Балчик е готова да реставрира храма на Кибела във вида и на мястото, където е открит

Община Балчик е готова да реставрира храма на Кибела във вида и на мястото, където бе открит, съобщи кметът Николай Ангелов по повод отправеното искане до Министерството на културата да предостави на местната власт правата за управление на паметника на културата, предава БТА.

Вече имаме принципното съгласие на Министерството на културата, като процедурата трябва да започне с решение на общинския съвет, да се произнесе областната управа и накрая правата да бъдат предоставени от министъра на културата, поясни Ангелов. Кметът добави, че археологическият обект е публична държавна собственост, но е в частен имот, и, ако управлението на храма на този терен бъде възпрепятствано, е възможно античната сграда да бъде пренесена край морската гара.

Състоянието на храма е лошо, а направеният изкоп вече застрашава и близкия жилищен блок, обясни Николай Ангелов защо са необходими спешни мерки. По думите решителните стъпки могат да бъдат направени до края на 2020 година.

Храмът на Великата майка на боговете Кибела бе открит преди повече от десетилетие при аварийни разкопки при строителството на хотел.

*******
Спонсор на месеца: Happy Life HappyLife Реклама: Реклама

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/