in

14 къщи, построени на невъзможни места (СНИМКИ)

Снимка: Marko Djurica/Reuters

Снимка: Marko Djurica/Reuters

Факт е, че всички се нуждаем от покрив, но не всички се задоволяват с живот в обикновена градска среда.

Някои държат да са възможно най-далеч от хората, а в екстремни случаи това означава да отидат там, където никой друг не е живял, пише thisisinsider.com

Близо до сръбския град Баина Баща къща, построена през 1968 г., остава в продължение на почти 50 години върху скала насред река Дрина.

Снимка: Marko Djurica/Reuters

Подобна е ситуацията на острова, известен като „Островът с една къща“. Той е един от прочутите Хиляда острови, които изпъстрят река Сейнт Лорънс на границата между САЩ и Канада. Едва няколко стола се събират на миниатюрния семеен плаж пред къщата.

Снимка: Wikimedia Commons

Хората винаги са търсили отдалечените места. Преди приблизително 300 години исландския остров Елидей е бил обитаван от пет семейства, които давали подслон на преминаващи ловци на тъпоклюна кайра. Изглежда уединението на острова не им се е струвало достатъчно, защото семействата построили и огради около имотите си.

Има хора, които предпочитат друг вид самота и буквално се запечатват във възможно най-тесни пространства. Във Варшава тази микро сграда, наречена Керет, е притисната между други две постройки, а най-широката ѝ част е едва 92 см.

Снимка: Kacper Pempel/Reuters

Други пък си строят къщи в недрата на земята. Кубър Педи е австралийски град до опалова мина, а 80% от хората живеят под земята, за да избягат от 48 градусовата жега. Хората там живеят по този начин от над сто години.

Снимка: Mark Kolbe/Getty Images

Някои предпочитат височините. Тези къщи по дърветата в Северна Англия възникват като форма на протест. Повече от 4 години местните се борят да запазят древния каменен кръг, наречен „Девет дами“ в Стантън, за да не бъде мястото разкопано заради добив на чакъл.

Снимка: REUTERS/Kieran Doherty

Когато е на 26 години, програмистът Джоуел Алън построява собствена версия на къщите на дърво в Уистлър, Канада. Дизайнът на неговата къща обаче е малко по-модерен и лъскав.

Снимка: Joel Allen

В китайската провинция Гуандун две къщи, построени през 2011 г., се озовават върху покрива на фабрика. Според китайските медии крайният резултат надвишил планираните размери на къщите, което ги направило незаконни.

Снимка: Reuters

Това не са единствените китайски къщи, построени върху покрив на бизнес сграда. През 2013г. 25 къщи са построени незаконно върху мол в Хенян, провинция Хунан. Понастоящем служат за общежитие на работещите в мола.

Снимка: Reuters

Манастирът Паро Такцанг е построен на склона на скала в долината Паро в Бутан. Комплексът съществува от 17 век. Монасите, които практикуват местната форма на будизъм, могат да прекарат години в храма без изобщо да слязат в долината.

Гръцкият комплекс от манастири Метеора е строен върху скални стълбове от пясъчник и святото място е включено в в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Снимка: Shutterstock

Вероятно постройката с най-голяма надморска височина е хижа Солвей, разположена на над 4 километра височина на склона на връх Матерхорн в Цермат, Швейцария. В хижата има 10 легла за отмора на катерачите.

Снимка: Wikimedia Commons

Някои хора предпочитат сами да си строят свещени места, като тази Небесна сфера в Нова Зеландия. Инженерът Джоно Уилямс оборудва мястото със софтуеърно контролирана светлина, гласова команда за автомата за бира, вграден в дивана, и опция за цялостно заключване в режим на зомби нападение.

Има и къщи, ужасни за гледане заради пейзажа около тях. В Китай съществуват така наречените къщи-пирони, чиито собственици отказват да ги продадат, а наоколо текат строителни дейности.

Снимка: Reuters

Същият феномен се среща и на други места по света. Тази „самотна къща“ в Турция принадлежи на семейство, което се бори да я запази от унищожение. В крайна сметка обаче се налага да я напуснат.

Снимка: Murad Sezer/Reuters

 

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов