in

Все още изтича мазут от потъналия край Созопол кораб

Снимка: БНТ

След сигнала за теч на мазут от потънал преди век кораб „Мопанг“ край Созопол остава въпросът застрашен ли е районът от екологична катастрофа.

Все още изтичат малки количества гориво от потъналия кораб, съобщиха в ефира на bTV от екипа, който ръководи операцията по обезопасяването на плавателния съд.

Първо ще бъде направен оглед на мястото, ще бъде съставен план за действие, ще се прецени времето и тогава ще може да се действа, уточни капитан Живко Петров, директор на Изпълнителната агенция „Морска администрация”.

В операцията под вода ще се включи и Михаил Заимов, който е подал сигнала за изтичащото гориво. По думите му не може да се каже колко точно гориво е изтекло в морските води.

Става дума за потопения от мина през 1921 г. американски товарен кораб, който така и не достига българския бряг.

„Мопанг“ е американски товарен параход от типа на т.нар. Liberty ships. Създаден е в Ню Джърси по специална поръчка на 150 еднакви плавателни съда с цел компенсиране на загубите от войната. Пуснат е на вода на 20 януари 1920 г.

Лежи в много добро състояние на десния си борд на дълбочина между 24-32 м, на около 10 км от Созопол. Възвишението от дъното е 10 м. Основните повреди от взрива са в носовата част на кораба. Потопен е от стара морска мина, останала от Първата световна война.

След силните морски течения обаче резервоарите изпускат останалото през годините течно гориво.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:dionapro-banner
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.