in

Кметът пред „Нова Варна“: Варна изгуби много време, заради политическа арогантност

Снимка: Община Варна

Екипът на медия „Нова Варна“ се свърза с Община Варна и кмета Иван Портних за коментар по актуални теми, вълнуващи варненци. Кметът на град Варна се отзова на запитването и отговори на въпросите на медия „Нова Варна“. Те бяха свързани с постиженията на Варна от последните години, с негативните фактори пред развитието на града, както и с това какво варненци да очакват оттук нататък

Отговорите на въпросите можете да прочетете в интервюто ни с Иван Портних:

1. През последните години Варна преодоля много кризи, какви са основните постижения, които са видими и са изразходвали много от енергията на администрацията, а и Вашата лично?

– Варна изгуби много време и понесе щети, заради политическата арогантност на „Промяната“ – на местно и на държавно ниво! И това не са оправдания, а факти, които имат конкретни измерения. Вече сме 2023 година и вероятно ще се наложи да разчитаме отново само на собствените си сили и възможности – на гражданите и бизнеса, за което им благодаря! Въпреки кризите приключихме годината с висок кредитен рейтинг, ограничен от този на държавата, без просрочени задължения, с ръст на приходите и на събираемостта на местните данъци и такси.

2. Г-н Портних, какви са негативните фактори пред развитието на града и какво повече можеше да се направи?

– Няколко са негативните фактори, които оказват влияние през последните години върху града. Част от тях са породени от световни проблеми – пандемията и международните кризи, но други са резултат от некадърно държавно управление и умишлен саботаж. Примери за това са забавеното отваряне на национални оперативни програми, което лишава общините да работят по проекти и да привличат външно финансиране в градовете. А във Варна всичко това бе допълнено от блокирането в съда на част от общински бюджет за 2022 от бившия областен управител на Промяната. До момента няма решение на съда по казуса. Заради тази целенасочена наказателна акция срещу варненци не се случиха редица проекти. И ако част от тях спряха, поради липсата на стабилно държавно управление, като строителството на АМ „Хемус“, на АМ Черно море“, изграждането на Икономическата зона, то блокираният бюджет от „Промяната“ замрази проекти, които касаят ежедневието на хората – например, рехабилитацията на улиците в града.

3. Защо моментът е ключов и се изисква много работа от Община Варна и нейното ръководство?

– Варна е един от малкото градове, които увеличават своето население и привличат активни млади хора! Това означава, че ние трябва да сме готови да осигурим необходимите условия за живот и работа – с изграждане на нова градска инфраструктура и екологично устойчива среда, с нови детски ясли, детски градини, училища. Имаме ясна визия как да стане това – миналата година приехме План за интегрирано развитие на община Варна – най-важният средносрочен стратегически документ, определящ приоритетите и посоката на развитие за 7 години напред. Той включва общо 292 проекта с 465 обекта, на обща стойност 2,856 млрд. лв. В приоритетния списък са 37 обекта, с обща индикативна стойност около 1 млрд. лв. Това означава, че при отваряне на оперативните програми, общината ще има готовност за работа веднага. За да се случи всичко това обаче, трябва да има стабилно и отговорно държавно управление! Иначе ще продължим да затъваме в блатото на политически интриги.

4. Има ли нещо ново, което гражданите на Варна да очакват от Общината в краткосрочен план?

– След като част от мащабните инфраструктурни проекти на Община Варна бяха блокирани поради липса на държавна подкрепа, Община Варна реши да стартира част от тях с помощ на дългови инструменти, одобрени от Общинския съвет. С тези средства предстои благоустрояване на междублокови пространства в район „Владислав Варненчик”, реконструкция на улица „Девня”- в участъка между булевардите „Атанас Москов” и „Република“ и ремонт на бул. „Атанас Москов” – от кръговото кръстовище под магазин „Метро” до улица „Кольо Фичето”.

Освен тях работим по проекти за облагородяване на редица междублокови пространства – 17-ти и 23-ти микрорайона в „Приморски“, СО „Добрева чешма“; Междублоковото пространство на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в Аспарухово, в район „Младост“ – благоустрояване на ж.к. „Трошево“ , ж.к. „Възраждане“ III м. р.; ж. к. „Младост“ II м. р. – територията заключена между бул. „Сливница“, бул. „Република“, ул. „Хан Севар“ и ул. „Вяра“; „Кайсиева градина“ в район „Владислав Варненчик“, както и междублоково пространство затворено от ул. „Асен Разцветников“, бул. „Света Елена“, бул. „Константин и Фружин“ и ул.“Боян Илиев“; междублоково пространство затворено между бул. „Света Елена“, ул. „Георги Минков“, бул. „Трети март“ и бул. „Константин и Фружин“.

След като ВиК приключат с изпълнението на проекта за нова канализация по райони, Община Варна ще започне основни ремонти на важни улици: ул. „Прилеп“; ул. „Цар Борис III” – от бул. „Осми Приморски полк” до пресичане Фатрико дере; бул. „Христо Смирненски“ – от ул. „Прилеп“ до бул. „Осми Приморски полк“ и други.

Скоро предстои да пуснем новите 60 електрически автобуси, от които 40 тип соло и 20 тип съчленени, 60 броя зарядни станции за бавно зареждане и 2 броя за бързо зареждане, които са доставени през 2022 г. по проект „Екологично чист транспорт за Варна“. Така автопаркът на „Градски транспорт“ ще бъде максимално обновен, тъй като вече изпълнихме още 3 проекта, в рамките на които бяха доставени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса.

Четири училища и две детски градини във Варна може да бъдат напълно обновени със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Добри Чинтулов“, ОУ „Йордан Йовков”, IV Езикова гимназия „Фр. Ж. Кюри“, както и детските градини „Д-р Петър Берон“ и „Чайка“. Община Варна сключи договор за изграждане на нов корпус към VІІ СУ „Найден Геров“, в изпълнение на програма на МОН, одобрена от правителството на ГЕРБ от 2020 г. Целта е да осигурим целодневна организация на учебния процес. На едносменен режим във Варна вече работят 24 общински училища, а в 13 е въведен модела „Едно към едно“, при който всеки ученик и преподавател разполагат с лично електронно устройство за обучение. Община Варна бе първата у нас, която подкрепи финансово модела, от чиито придобивки вече се ползват над 1000 деца и 200 учители. Вярвам, че разумът и мъдростта все пак ще се върнат в държавното управление, за да вървим напред.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.