in

Резитба на дърветата във Варна – четири действащи лица и медиите – като бърза помощ

Снимка: Нова Варна

В случая става въпрос за резитба – както било правилно да се казва за „градски“ дървета и храсти в между бл. 3 и бл. 4 в кв. „Левски“, ул. „Петър Райчев“.

Санитарната сеч била понятие за гората. Това поясни инж. Добрева, главен експерт „Озеленяване“ в район „Приморски“ за „Нова Варна“.

Снимка: Нова Варна

По сигнал на наши читатели отидохме на място.
Действащо лице номер 1 – Гражданите, които милеят за всяко дърво
Просрещнаха ни разтревожени обитатели на блока, които се опитват да бранят дърветата от секачите, казват, че са ги изгонили предния ден. Вяра Милушева, Валентин Станков и Иван Игнатов разказват: „Вижте, обезобразиха дърветата ни, беше като гора, ние и нашите родители сме ги садили преди 50-60 години. Липи, кестени, ясен, рошков. Виждахме градина от терасите, сега е гробище. Плаче ни се, със сълзи на очи продължават. Ужасно е. Никой не ни е питал, дойдоха и бяха напътствани от подалата искане, домоуправителката. Тя им казваше какво да режат.

Снимка: Нова Варна

Действащо лице номер 2 – Гражданите, на които дърветат им пречат по някаккъв начин
З случая, това е домоуправителката на вх. А на бл.4 пожела анонимност, ще я наричаме г-жа Иванова. Тя е подала иск за оглед и резитба до кметство „Приморски“ преди 4 години. „Исках да отрежат опасните и клоните, които влизат в терасата ми. Не мислех, че ще се стигне до тук. Отрязаха повече отколкото очаквах. Не съм доволна.

Снимка: Нова Варна

Действащо лице номер 3 – фирма „Нем комерс“ ЕООД, която има договор с Общината за дейности по озеленяване, в лицето на г-жа Софрониева: „Резитба цели следното – да се намали част от короната на дървото, престареялата суховършина да се отстрани. Не сме ги обезобразили, знаете ли колко е трудно да се реже на такава височина, автовишката не може да се мести, много е близо е до сградата. Виждали ли сте някога автовишка? Не съм сигурна, че съм, не ми е и работа. Нито на мен, нито на хората, които плачат за дърветата си, казвам. На въпрос защо не запечатват мястото на разреза, за да не влиза вода и насекоми, да му навреди Софрониева репликира: „Природата е била тук и преди хората, дърветат сами ще си затворят раните. В България всеки разбира от всичко. Аз съм учила дендрология и знам как се прави. Знаете ли колко е трудно да се намерят читави работници? Моите хора пътуват по 80 км. На ден в едната посока, за да дойдат на работа. Кадри няма. Аз изпълнявам поръчка на Общината, нямам работа с гражданите. Вчера не сме рязали, цял ден чистихме трасето, по което щяла да минава някаква делегация(премиери на четири държави на среща в резиденция „Евксиноград“).

Снимка: Нова Варна

Действащо лице номер 4 – Отговорният орган в лицето на инж. Добрева: „Процедурата е следната: гражданин подава иск за оглед на опасни, стари или нуждаещи се от оформяне дървета. Първо минаваме ние, после от голяма община, правим точен списък на това, което има нужда от резитба. Ако е минало време, минаваме отново, защото може да има промяна на обстоятелствата. Дърво се реже само със заповед на кмета. Той подписва и списака с набелязаните обекти. Защо няма разяснителна кампания? Не можем да сме арбитър с спор между гражданите, Едните искат, други – не. Фирмата изпълнител поставя листовки с предупреждение да не се паркира на определения за деня район, защото ще се реже и това е всичко, което можем да направим. Разберете ни и нас. Ако, не дай си боже, утре някое дърво или клон нарани някого, кой ще е виновен? Плюс това ние имаме определен бюджет, не можем да смогнем. Имаме необслужени искове от 2014 г.

Снимка: Нова Варна

Изводът на „Нова Варна“: Много често резитбата се прави твърде късно, явно няма пари за ежегодно поддържане короните на дърветата, така че да не се стига до прекалено високи и големи дървета, които се обслужват късно и трудно, повдигат тротоарите, защото кореновата система расте право пропорционално на короната. Не може да се угоди на всички, някой иска да му е чисто под балкона, особено живеещите на първия етаж, други харесват листната градина пред балкона, дакриваща гледката на стотици автомобили и боклуци. Красотата е в очите на съзерцаващия, казват. Обината/районното кметство няма ресурс да прави информационен дан относно предстояща резитба и да бъде арбитър на разнопосочни желания. Те се доверяват на фирмата, с която имат договор, че ще си свърши работата и това е всичко. Това, което не ни е ясно – трябва ли да има техен представител по време на сечта.

Според инж. Добрева – не, според шефа на дирекцията по инженерна инфраструктура инж. Петър Гърбузов, цитиран от moreto.net, резитбите на дърветата се извършват по указания и в присъствието на районите специалисти по озеленяване и екологичен контрол. Може би присъствието на отговорните органи ще помогне на терен, където често не много компетентни хора от малцинствата се опитват да изкарат надника си. Темата е важна и болезнена за варненци, въпросите са много, казусите – различни. Вие какво мислите?

 

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.