in ,

Обмислят отварянето на Морската градина във Варна следващата седмица

Снимка: Мердин Берберов, Нова Варна

Забраната за разходки из Морската градина да отпадне.

Това обмислят от Областния кризисен щаб във Варна предвид сравнително спокойната ситуация и липсата на огнище на COVID-19 в града.

“Шансовете да я отворим в понеделник са 50:50”, каза областният управител Стоян Пасев.

Решението за разхлабването на мерките може да стане на регионално ниво. Въпреки това местният щаб е в постоянна комуникация с националния и ще изчака до понеделник, когато ще стане ясно какво е нивото на заболеваемостта през почивните дни.

Областният управител уточнява, че промяната ще се отнася само за Морската градина, за да може по-лесно да бъде осъществяван контрол. Идеята е варненци да имат възможност и място в града, където да спортуват и да релаксират.

Забраната за разходки в останалите паркове и градини обаче ще остане.

За вероятността забраната за парковете в цялата страна да бъде вдигната, ако няма бум на заразени през почивните дни, спомена на брифинг преди два дни министър-председателят Бойко Борисов, когато говори за петте облекчения в мерките – отварянето на пазарите;  свободното влизане и излизане от София; разрешената имунизация на бебетата, женските консултации и плановите операции.

„Остава само да освободим за движение парковете и планините. Обещавам този петък, тази събота, ако не се вдигне пикът на заразата от COVID-19, ще обсъдим как да става ходенето в парковете – по двама човека, да има ред и в планините, доброволци да помагат, но да не вървят на групи, без бира и алкохол, да не го превръщат в пикник“, каза тогава премиерът.

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.