in

Как да не се разболеем от коклюш?

Колаж: Нова Варна

Трудно е да си представим по- заразна болест от магарешката кашлица .

Коклюш (коклюш) е много заразна респираторна инфекция, която причинява отличителна „магарешка“ кашлица. Състоянието може да причини пристъпи на повтаряща се, силна кашлица, която може да се появи и изчезне и да продължи седмици или месеци. Коклюшът може да причини тежко, животозастрашаващо заболяване, особено при бебета. Ваксината срещу коклюш може да помогне за предотвратяването му, предава clevelandclinic.org

Преглед

Какво представлява магарешката кашлица?
Коклюшът, наричан още коклюш, е много заразна инфекция на горните дихателни пътища . Обикновено причинява продължителни и повтарящи се пристъпи на кашлица. Тези епизоди на кашлица могат да продължат седмици или дори месеци, след като за първи път развиете симптоми на заболяването.

Вместо пристъпи на кашлица, бебетата с коклюш може да имат затруднено дишане. Това включва състояния като апнея, когато има паузи в дишането им. Коклюшът може да причини сериозни, животозастрашаващи усложнения при бебета. Около една трета от всички кърмачета (бебета на възраст под 1 година), които получават магарешка кашлица, се нуждаят от лечение в болница.

Ваксината срещу магарешка кашлица може да помогне за предотвратяване на инфекцията.

Как звучи магарешката кашлица?

Продължителната кашлица води до изхвърляне на въздух от белите дробове. Когато поемете въздух бързо и дълбоко след пристъп на кашлица, звукът на магарешка кашлица може да придружава вдишването на въздуха. Този звук е силен, пронизителен шум. Оттам коклюшът получава името си. Въпреки това, някой все още може да има инфекцията, без да вдига шум.

Кого засяга магарешката кашлица?

Коклюшът може да засегне всеки, но най-често се среща при бебета, деца и юноши. Бебетата са особено уязвими към инфекция, тъй като те не могат да получат ваксина срещу коклюш, докато не навършат поне 2 месеца. Те могат да заразят магарешка кашлица от своите родители, възрастни, които се грижат за тях, или други деца.

Могат ли възрастните да получат магарешка кашлица?

да Но магарешката кашлица при възрастни обикновено е по-лека, отколкото при бебета и деца. Това важи особено за възрастни, които са получили ваксина срещу магарешка кашлица. Инфекцията може да изглежда по-скоро като обикновена настинка . „Ужасът“ може да не е там при хора с по-леки заболявания.

Възрастните обаче могат да развият сериозни случаи на магарешка кашлица, особено ако не са получили ваксина срещу коклюш. Те могат да имат продължителни пристъпи на кашлица, които ги държат будни цяла нощ. Хората, които са имали тези пристъпи на кашлица, казват, че това е най-лошата кашлица в живота им. Освен това може да причини големи прекъсвания в ежедневието ви и сериозни усложнения.

Колко често се среща коклюш?

Преди разработването на ваксината срещу коклюш всяка година в САЩ имаше стотици хиляди случаи на магарешка кашлица

Днес броят на случаите е намалял значително. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) през 2021 г. в САЩ са регистрирани около 1600 случая на коклюш.

На всеки няколко години възникват епидемии и има пикове в докладваните случаи. Освен това магарешката кашлица продължава да бъде глобална ендемия. Според Световната здравна организация (СЗО) е имало повече от 151 000 случая на коклюш по света през 2018 г.

Симптоми и причини

Първите симптоми на магарешка кашлица (коклюш) могат да наподобяват тези на обикновена настинка. След седмица или две може да се развият по-тежки симптоми.
Симптомите на магарешка кашлица (коклюш) варират от треска до силни епизоди на кашлица.

Какви са симптомите на магарешка кашлица?

Ранните симптоми на коклюш могат да наподобяват тези на обикновена настинка. Тези симптоми могат да продължат една до две седмици и могат да включват:

Лека треска.
Лека или от време на време кашлица.
Хрема.
Пауза в дишането при бебета (апнея).
Симптомите на магарешка кашлица след първата или втората седмица обикновено включват:

Продължителни, повтарящи се или силни епизоди на кашлица (пароксизми), които се повтарят периодично до 10 седмици или повече.
Магарещ звук при вдишване след спиране на кашлицата.
повръщане
Изтощение поради продължителна кашлица.
Симптомите на коклюш започват да намаляват след четири седмици, въпреки че пристъпите на кашлица могат да се появят отново месеци след началото на симптомите.

Какво причинява магарешка кашлица?

Вид бактерия, наречена Bordetella pertussis, причинява магарешка кашлица. Състоянието започва, когато бактериите навлязат в дихателната система . Те се прикрепят към малките, подобни на косми разширения (реснички) върху лигавицата на дихателните пътища. След това те отделят отрови (токсини), които увреждат ресничките и причиняват подуване на дихателните пътища. Това подуване води до увеличаване на отделянето на слуз, което причинява силна кашлица.

Заразна ли е магарешката кашлица?

Да, когато кашляте или кихате, можете да разпространите във въздуха малки респираторни капчици, съдържащи бактериите. Хората около вас могат да вдишат тези съдържащи бактерии капчици и да се заразят. Може да сте заразен дори преди да се появят симптомите и да останете заразен до две седмици след началото на кашлицата.

Диагностика и тестове
Как се диагностицира магарешка кашлица?
Доставчик на здравни услуги ще извърши физически преглед и ще зададе въпроси относно вашите симптоми. Те могат да използват памучен тампон, за да вземат проба от слузта в носа ви. Те могат също така да вземат проба, като напълнят спринцовка с физиологичен разтвор и я промият през носа и задната част на гърлото.

Доставчикът ще изпрати пробите в лаборатория, където техник ще ги анализира за наличие на бактерии Bordetella . Доставчикът може също да поиска кръвни изследвания, за да потвърди наличието на бактериите.

За юношите и възрастните магарешката кашлица или коклюшът е огромно безпокойство: симптоми на настинка , последвани от кашлица , която отнема седмици или месеци, за да премине. Пропуснатите работа и училище са често срещани. Но за бебета, които все още не са имунизирани, магарешката кашлица може да бъде сериозна – дори животозастрашаваща.
„Толкова млади деца обикновено имат тежко заболяване, изискващо хоспитализация и са изложени на висок риск от усложнения като пневмония и гърчове .“

Предотвратяването на магарешка кашлица започва с разпознаването на това как малките деца обикновено прихващат бактериите: от други членове на семейството. „В повечето случаи родител или брат или сестра предават коклюш на дете“, казва Кейзърлинг.

Bordetella pertussis е бактерия, която може да живее в човешките дихателни пътища. Бактериите се разпространяват лесно чрез кихане и кашляне , често от хора, които често дори не знаят, че имат инфекцията.

Добра хигиена
CDC препоръчва практикуването на добра хигиена, за да се предотврати разпространението на бактериите, които причиняват магарешка кашлица и други респираторни заболявания.
Как да се грижа за себе си?
Ако имате магарешка кашлица, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да управлявате симптомите си у дома:

Почивайте си много.
Пийте много течности, за да предотвратите дехидратация.
Използвайте овлажнител с хладна мъгла, за да успокоите белите си дробове и да разхлабите слузта в дихателните си пътища.
Вземете антибиотиците, предписани от вашия доставчик, според указанията.
Не приемайте лекарство за кашлица, освен ако не е препоръчано от вашия доставчик.
Пазете дома си от дразнители като дим и прах, които могат да предизвикат пристъпи на кашлица.

Кога трябва да посетя моя доставчик на здравни услуги?

Ако развиете някакви признаци на дехидратация, трябва незабавно да потърсите съвет от вашия доставчик на здравни услуги. Симптомите на дехидратация могат да включват:

Суха уста.
Прекомерна жажда.
Умора.
По-малко пикаене (намалено уриниране).
Мускулна слабост.
Главоболие.
Замаяност или замаяност.
Прикрийте кашлицата или кихането си
Покривайте устата и носа си с кърпичка, когато кашляте или кихате.
Веднага изхвърлете използваните кърпички в кошчето за отпадъци.
Кашляйте или кихайте в горния си ръкав или лакътя, ако нямате кърпичка. Никога не кашляйте в ръцете си, защото по този начин можете да разпространите микроби.
Мийте ръцете си често
Мийте често ръцете си със сапун и вода за поне 20 секунди.
Използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа, ако сапун и вода не са налични.
Временен имунитет след преболедуване
Хората, които са имали магарешка кашлица, имат известен естествен имунитет (защита) срещу бъдещи инфекции с магарешка кашлица. Разболяването от магарешка кашлица не осигурява защита през целия живот.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/