in

Д-р Николай Николов пред „Нова Варна“: Открихме първата планета без облаци

Снимка: emps.exeter.ac.uk

Международно известният търновски астроном д-р Николай Николов и неговия екип са открили, че в атмосферата на „горещия Сатурн“ WASP-96b няма облаци.

Д-р Николай Николов, който в момента работи в Университета на Екситър в Обединеното Кралство, даде интервю за читателите на „Нова Вaрна“.

-Бихте ли ни разказали за откритието, което е направил екипа, ръководен от Вас?

Откритието е, че съществуват екзопланети с безоблачни (т.е. ясни) атмосфери. Такъв е “горещият Сатурн” WASP-96b, в спектъра на който открихме поглъщане от химичния елемент натрий. Откритието направихме по време на пасаж или транзит на планетата пред звездата.

Доказателството за това, че атмосферата е ясна, е направено въз основа на формата на поглъщането на натрия, която представлява характерна разширена форма (профил). Този профил може да се наблюдава само при липса на облаци, тъй като той се формира дълбоко в атмосферата на планетата при високо налягане. Откритието е част от голямата ми програма на телескопът VLT на Европейската Южна Обсерватория и бе публикувано на 7 май в престижния журнал “Природа” (Nature). Интересно е да се спомене, че линията на натрий и нейната форма бяха предвидени от Sara Seager & Dimitar Sasselov през 2000г., но до днес не бе наблюдавано разширението на линията. Димитър Съселов е бележит български астроном и професор в прословутия Харвардски университет.

-Смятате ли, че откритието Ви ще преобрази научния свят?

Не познаваме много планети с безоблачни атмосфери. WASP-96b е едва първата, но вероятно съществуват още много, които чакат да бъдат открити. Липсата на облаци би ни позволила да изучим още детайли от атмосферата, например химичния ѝ състав. Това би спомогнало за уточняване на числовните модели за атмосферите на всички екзопланети. В такъв смисъл смятам, че откритието би помогнало на ограничена част от астрономията.

-Ще разкажете ли малко повече за европейския 8,2-метров телескоп в Чили, който спомогна за Вашето откритие?

Телескопът VLT е разположен в северната част на Чили на връх Паранал в пустинята Атакама. Състои се от четири еднакви телескопа с диаметър на главното огледало 8,2 метра и е построен през 90-те години. На един от тези телескопи (Antu, означава Слънце) открихме че атмосферата на WASP-96b е лишена от облаци. До днес VLT е най-модерната астрономическа обсерватория в света, предлагаща огромно разнообразие от възможности за наблюдения от Земята в близка ултравиолетова, през видимата до инфрачервена светлина. Редица открития са направени на VLT почти във всеки клон на астрономията. Наскоро например именно там бе наблюдаван обект във видима светлина, свързан с регистрираните гравитационни вълни в края на миналата година.

-Невероятно звучи планета – чиста от облаци, как е възможно това?

Наитина звучи невероятно, но истината е, че атмосферата е предимно лишена от облаци. Ако излезете навън в слънчев ден и има 2-3 малки облачета в небето, как бихте нарекли деня? Облачен или ясен? По-вероятно “ясен”. Екзопланетите са доста трудни за изучаване обекти и все още доста трудно бихме могли да кажем с голяма точност колко ясна е атмосферата. Тази на WASP-96b е най-ясната досега, в противен случай спектърът ѝ би бил доста по-различен.

-Гордеете ли се, че сте българин?

Гордея се! Все пак такъв съм се родил.

-Какво ще пожелаете на читателите на „Нова Варна“?

Да са живи и здрави и да не спират да мечтаят!

И да четат „Нова Вaрна“!

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов