in

Тереза Мей за „твърд Брекзит“, какво следва за българите? (ВИДЕО)

Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че страната ще напусне единния европейски пазар, няма да спазва четирите свободи, включително свободата на движението, и няма да плаща „големи суми пари на Брюксел“, предава Deutsche Welle, цитира Фокус.

Мей заяви, че ще търси „най-широкия възможен достъп до единния пазар“ и „смело и амбициозно“ споразумение за свободна търговия с Европейския съюз. Тя обаче подчерта, че за страната приоритетна ще бъде търговията с другите части на света.
Мей също така напомни изказването на бъдещия американски президент Доналд Тръмп, че Великобритания „не е на края на опашката, а в предните редици“ по отношение на търговските споразумения със САЩ.

Освен това премиерът уточни, че Обединеното кралство ще „контролира“ броя на идващите в страната, но правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и на британските граждани, живеещи в ЕС, трябва да бъдат гарантирани.

Мей допълни, че Великобритания ще се оттегли от Европейския съд. Всички закони ще бъдат създавани в британския парламент,а не в Брюксел. Тя посочи, че Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще бъдат консултирани за преговорите за Брекзит.

Публикувано от Дамян Дамянов