in

Сергей Петров – Араджиони: Държавата започва да прилича на кръжок по управление

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Това заяви политологът Сергей Петров – Араджиони в коментар за „Нова Варна“.

„Ентусиазмът на част от българите започва да угасва, заедно с надеждата за промяна. Това се случва от първите дни на кабинета. Мнозина ще кажат, че е нужен 100-дневен толеранс, но те пропускат манталитета на българина. За пример, могат да погледнат колко бързо “Има такъв народ” загуби огромна част от подкрепата си“. Това заяви политологът Сергей Петров – Араджиони пред „Нова Варна“.

„Много за кратко държавата започва да прилича на кръжок по управление. Това си личеше още по преговорния процес, който проследих от началото до края и то с изключителен интерес. Оказва се, че част от формациите дори нямат необходимите експерти, които да участват в преговорите и това доведе до изключително фрапиращи изказвания“, посочва Петров.

„От друга страна, за всички важни решения се направиха общи формулировки и се отбеляза, че ще се прави анализ първо. Всъщност, когато се бориш на избори се предполага, че необходимите анализи са извършени и има ясна визия какво трябва да се случи в държавата. От друга страна, в момента на глобална пандемия и висока инфлация, важните решения трябва да се вземат бързо“, казва той.

„От старта на политическия им проект до ден днешен кънтят твърденията, които лидерите на партията хвърлят в пространството, оставят впечатление за непрофесионализъм. Като твърдението на Асен Василев, че държавната централна администрация е с размер 250 000 души, при реални под 50 000. Или това, че са спрени 850 кредита по средно 50 млн. лв. В ББР, което прави 40 млрд. лв., при все, че банката има 4 млрд. Или че същата банка е била управлявана добре, след като мениджмънтът е преминал в “отбор от професионалисти”, при положение, че в същия период, активите на ББР са със спад от половин милиард. Или грешката, че 8,5 млрд. Души са с поставена поне една доза, при положение, че населението на планетата е под 8 млрд.“, посочи още той.

„Последната фрапираща грешка на Кирил Петков е, че над река Дунав има само един мост, а те са два.

Можем да вземем неопитните “млади” народни представители и техните опити от трибуната. Аз съм убеден, че България разполага с невероятни млади хора, но се оказа, че не са тези от листите на политическа партия “Продължаваме промяната”.

При първото важно гласуване се оказа, че хората не са разбрали какво гласуват.

Отделно впечатление направи депутат от един от коалиционните партньори, който не пожела да се получава заплата по банка, а именно в плик. Уж практика, която трябваше да се прекрати. Видите ли, някои хора имат кредити и запори и искат да получават средства в плик.

Твърденията за нулева корупция и обещанията, че ще ни изучават чак в учебниците като пример, скоро ще трябва да бъдат подкрепени с действия. Първо, трябва да сме наясно, че нулева корупция няма никъде по света. Второ, моделът цяло министерство за една партия от коалицията е предпоставка за злоупотреби, а не за предотвратяването на такива. Някои министерски постове също будят подозрения. И разбира се, не трябва да се забравя, че България остана без министерство с ресор “младеж”. Това е крачка назад, точно от партията, която уж разчита на младите“, казва Сергей Петров.

„Политическата конюнктура в България и манталитета на гражданите не позволяват 100-дневен толеранс. Не позволяват и един ден. Новата коалиция, начело с “Продължаваме промяната” трябва час по-скоро да вземе мерки, защото в противен случай, ще приключи съществуването си по-скоро, отколкото всички очакват“, допълва политологът.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.