in

38 години от катастрофата Чернобил: Какво причини на света най-тежкият ядрен инцидент в историята? (ВИДЕО)

Снимка: Pixabay

Днес се навършват 38 години от възникването на ядрената авария в Чернобил, която е най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството. Големият ядрен инцидент се случи на 26 април 1986 г. Тогава точно в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира. Хиляди хора пострадаха заради радиацията

След взрива лумва пожар, който продължава да тлее цели 10 дни. Близо 300 000 души са принудени да напуснат домовете си. В това време Северна Европа е обсипана от радиоактивни материали.

При експлозията загиват двама души, но инцидентът нанася немислимо тежки вреди на хората, които се раждат дни, месеци и дори няколко години по-късно.

Според доклад на „Грийнпийс“ от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. През 2011 г. Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.

По официални данни близо 8 400 000 души в Беларус, Русия и Украйна са били изложени на радиация, което е повече от населението на Австрия. Замърсени са около 155 000 кв. км територии в трите страни, което е почти половината от общата територия на Италия.

По време на аварията на реактора в Чернобил през 1986 г. бяха изпуснати големи количества радиоактивни материали, които се разпространиха в цяла Европа и останалия свят.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/