in

Учени пускат роботизирана ръка, която да събира космическия боклук

Колаж: "Нова Варна"

Човечеството изстрелва все повече сателити и космически кораби от Земята, което от своя страна води не само до ползи за науката, но и до все повече отломки, които се изхвърлят в орбитата около Земята

Voice of America съобщава, че Природонаучният музей в Лондон изчислява, че има около 34 000 парчета космически боклук с размер над 10 см, обикалящи около нашата планета. Освен това има и милиони по-малки парчета. Аерокосмическата компания Airbus създава роботизирана ръка, която може да улавя отпадъците.

Какво се случва, когато космическият боклук падне на земята? 

Повечето от отломките са малки и изгарят при повторно влизане в земната орбита. По-големите обекти, които достигат повърхността на Земята, е най-вероятно да се окажат във вода, която представлява повече от 70% от повърхността на света, съобщава News Decoder.

Въпреки това, по-големи отломки, които се връщат в орбитата на Земята, предизвикват опасения за националната сигурност.

През 2022 г. например част от ракета, предназначена за китайската космическа станция Tiangong, падна обратно на Земята. Смята се, че тежи между 17 и 32 тона и е дълъг около 30 метра.

Това предизвика хаос във въздушното пространство на Испания чрез забавяне на търговски полети и се превърна в проблем на националната сигурност. В крайна сметка фрагментът от ракетата падна в океана, без да навреди на хората.

Но космическите отпадъци, които попадат в океана, все още могат да засегнат животните и околната среда.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/